Spectacole ale unor teatre din București, Constanța și Atena, premiate la Festivalul Internațional de Animație

Spectacole ale unor teatre din București, Constanța și Atena, premiate la Festivalul Internațional de Animație
Publicat: 25/11/2014, 12:22

Ediția cu numărul 10 a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de Colecție” s-a încheiat duminică, la Teatrul de Animație Țăndărică. Aproximativ 9.000 de spectatori, artiști și invitați din nouă țări (Franța, Belgia, Spania, Grecia, Italia, China, Croația, Austria și România) și opt spații gazdă (Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior, Palatul Național al Copiilor, Muzeul Țăranului Român, Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Marie Curie, Institutul Oncologic București) au făcut posibile cele 70 de evenimente – spectacole, conferințe, lansări de carte și workshopuri – din cele 11 zile în care Bucureștiul a redevenit capitala internațională a teatrului de animație, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„Succesul spectacolelor de anul acesta – majoritatea jucate cu casa închisă – dovedește buna intuiție a selecționerilor și a juriului acestui festival. Am avut piese pentru copii care au confirmat nivelul unor teatre și proiecte independente, precum și producții «de generație nouă», pentru o generație nouă de spectatori. Ne aflăm, credem noi, într-un punct de cotitură pentru teatrul vizual autohton și, fie că punem în scenă spectacole pentru copii, fie că ne adresăm unui public mai larg și mai eterogen, ceea ce contează este autenticitatea și curajul cu care venim în fața spectatorilor. Sperăm ca ediția a 10-a să însemne o lecție frumoasă pentru participanți și ca cea de anul viitor să aducă încă și mai multe producții inovatoare pe scenă și noi și noi iubitori ai teatrului vizual și de animație în sălile de spectacole”, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrul de Animație Țăndărică și director al festivalului.

Festivalul a oferit și premii pentru spectacolele participante. Astfel, o mențiune a fost acordată copiilor Vlad și Cristian Munteanu, pentru interpretarea rolurilor principale din spectacolul „Prinț și cerșetor” al Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța, iar o mențiune pentru aspirația poetică și individualitatea discursului artistic a fost oferită spectacolului „Iubitafizica” a Companiei de teatru Lightwave din București. De asemenea, o mențiune specială pentru dăruirea profesională a fost oferită de președintele de onoare al juriului, Xiaodong Yin, și Ion Parhon, președintele juriului, actorilor de la Teatrul de Animație Țăndărică, pentru spectacolele „Motanul încălțat” și „Capra cu trei iezi”, desfășurate în afara concursului la Institutul Oncologic București, Spitalul Marie Curie și Spitalul Grigore Alexandrescu.

Totodată, premiul pentru varietatea și plasticitatea expresiei corporale a revenit spectacolului „Allegro ma non troppo” (Compania Zero en Conducta, Barcelona, Spania), premiul „restitutio” a fost acordat spectacolului „Trei daruri fermecate”, după Edward Gordon Craig (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București), iar premiul de scenografie i-a revenit Iulianei Vîlsan pentru spectacolele „Amintiri din copilărie” (Teatrul Ion Creangă) și „Kiki și Bozo” (Teatrul Excelsior, București).

Premiul pentru interpretare colectivă a personajelor din spectacolul „Dragonul” a mers către Teatrul „Toma Caragiu” (Ploiești), secția păpuși, premiul pentru expresivitatea și performanța mijloacelor artistice a revenit spectacolului „Muzicanții din Bremen (Teatrul de Animație Țăndărică, București), premiul pentru ingenuitatea și rafinamentul a fost acordat spectacolului de marionete „Tabula Rosa” (Teatrul Hop Signor, Atena, Grecia), iar premiul de regie (ex aequo) a mers către Konrad Dworakowski pentru spectacolul „Kajtus, vrăjitorul” (Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul”, Iași) și Radu Dinulescu pentru spectacolul „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” (Teatrul clasic „Ioan Slavici” – trupa de marionete, Arad).

Totodată, premiul pentru inventivitatea și virtuozitatea ilustrării unei capodopere a fost acordat spectacolului „O corabie pe valuri: Odiseea” (Compania Philippe Genty, Paris, Franța).

Mai multe informații, precum și fotografii din ediția cu numărul 10, sunt disponibile pe pagina Facebook a festivalului.

Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție” 2014 este sprijinit de Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și se desfășoară sub egida UNIMA România (Uniunea Internațională de Teatru de Păpuși și Marionete) și ASSITEJ România (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret). După cele zece ediții desfășurate până acum, care au însumat peste 550 de spectacole, 20 de țări invitate și peste 60.000 de spectatori, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație este deja un eveniment tradițional pe agenda culturală a Bucureștiului.

Mai multe informații despre edițiile trecute ale Festivalului Internațional al Teatrului de Animație pot fi găsite pe pagina web a Teatrului de Animație Țăndărică, secțiunea Festivaluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×